torsdag 21 mars 2013

"Starkskör" är jag

Ni vet hur jag grubblar och hänger upp mig på småsaker, får minilivskriser och hela tiden är orolig. Nu vet jag vad det beror på - jag är "starkskör". Jag är helt enkelt lite mer känslig än andra personer och det innebär att jag har svårt för våldsammma filmer, höga ljud, för mycket intryck och känner av andra sinnesstämning lätt. Det innebär också att jag har lättare att uppfatta om någon behöver extra omtanke, att jag kan känna av "hot" och är bra på att riskbedöma - jag tar hand om "flocken" helt enkelt.

Efter att ha jobbat intensivt nu i några veckor (vilket är kul!) så dippade jag totoalt i tisdags kväll och det sitter i än. Jag har inte lust med nåt, vill bara vara hemma, ifred och slippa prestera. Det funkar inget vidare i ett normalt arbetsliv. Att sitta i kontorslandskap med detta är rena tortyren. Tidigare har jag inte förstått varför det blir så - att efter en kul period kommer alltid en dip, som att jag inte kan hantera lite stress, har jag tänkt. Nu vet jag bättre.

SvD har haft en artikelserie om detta förra våren. Visst tittade jag lite då men först nu är jag mottaglig för vad det innebär. Ska äta matlåda på jobbet nu och sen gå till bibblan och låna boken "Drunkna inte i dina känslor : en överlevnadsbok för sensitivt begåvade".

Fyra sätt att förenkla livet som starkskör
1. Pressa inte in för mycket i din kalender. Du måste ha tid att bearbeta intryck, eftersom du tar in allt djupare och mer intensivt än de flesta andra.

2. Sätt gränser. Låt inte andras känslor invadera dig och försök inte ta hand om alla i din omgivning. Nästa gång du kommer på dig själv med att tänka: ”Men hur mår hon/han egentligen?”, stanna upp, byt tanke och fråga dig : ”Hur mår jag själv just nu?”.

3. Sluta säga: ”Jag inbillar mig nog bara”. Det du känner, känner du. Däremot behöver du inte berätta för omgivningen om allt du läser av och känner.

4. När du överväldigas av en stark känsla – försök inte hindra eller mota bort den. Låt den i stället komma, stegras och plana ut. En känsla som du erkänner och inte ”tjafsar med” varar intensivt i några minuter och sedan planar den ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar