fredag 4 maj 2012

Gamla favoriter

Just nu, men den nya matplanen som tillåter mer variationer, håller jag på att upptäcka gamla favoriter. Mat som jag inte ätit på väldigt länge och som jag "förbjudit" och tyckt varit "dålig" mat håller jag på att lära mig att äta igen. Missförstå mig rätt, det är inte svårt att äta den maten, utan det är efteråt som det dåliga samvetet kommer. "Kommer jag att bli tjock nu?", "Det där skulle jag ju inte äta" m.m.

Jag tror att nyckeln till det hela för mig ligger i att inte värdera mat som bra eller dålig. Det bidrar bara till att jag bli mer ätstörd och viktnojjig. Jag lär mig varje dag att ha ett mer avslappnat förhållande till mat och det går framåt. Speciellt bra har det gått nu sedan jag börjat återupptäcka gamla favoriter, mat som jag en gång älskat men inte tillåtit mig. Frukt, yoghurt, olika sorters bröd, råris, russin (efter hårda träningspass), havre/bovetegröt med kanel, lasagne, kaffe, müsli (hemgjord), fil, kokta rödbetor och andra rotfrukter. Listan kan göras lång och det känns så jäkla bra.

Sakta men säkert vågar jag prova ny mat och får mer och mer självförtroende när jag ser att det går bra och att jag inte går upp i vikt av den utan faktiskt mår bra av att äta mer varierat. Det är också en enrom frihet att kunna gå bort till folk, äta ute och bjuda på mat utan att tänka på varje ingrediens och mått. Ett steg i taget leder mig framåt :)






4 kommentarer:

 1. Vad roligt att det går bra med den nya matplanen! Än så länge är jag orolig att jag ska börja överäta på gamla favoriter, precis som du nämnde, men en dag kanske jag också kan äta dem :) kram kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns saker som jag äter nu som jag aldrig kunnat tro för ett år sedan. Det har varit en balansgång av hårt arbete både fysiskt och psykiskt. Utan de 12 stegen hade det aldrig gått!

   Radera
 2. Toppen! Vad skönt det måste vara att äta "allt". Jag trodde faktiskt inte att det var "tillåtet" när man var sockerberoende eller överätare att gå tillbaka den mat som tidigare triggat igång en. Jag tänker där på de som är alkoholister. Sätter inte kemin i hjärnan fart? Eller ändrar man kemiska reaktionerna i hjärnan genom att jobba med 12stegs programmet? Undrar så flundran...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi i OA förespråkar ingen särskild matplan. Vårt främsta syfte är att avstå från tvåbgsmässigt ätande" säger vi på möten och eftersom vi alla är så olika individer tycker jag att det är klokt. Det som funkar för mig kanske inte funkar för dig och tvärtom. Den här resan har tagit tid, hårt arbete och ny tankeverksamhet. För mig finns inga "förbud" utan det måste vara det som jag mår bra av som är rätt. Vad det är kan förändras.

   Arbete i 12-stegsprogrammet ändrar inte den biokemiska balansen i hjärnan så kanske är jag inte sockerberoende ändå men har ett solklart problemförhållande till mat och socker. Jag använde det på fel sätt. Därför har det varit livsviktigt att finna verktyg och tänka i nya banor för att tillfriskna. Vi är alla unika!

   Radera