tisdag 31 januari 2012

Första steget

"Ingen människa tycker om att tänka sig att hon eller han är kroppsligen och själsligen olik andra. Det är därför inte förvånade att våra matvanor har kännetecknats av otaliga fåfänga försök att bevisa att vi kunde äta som andra människor. Varje människa som äter på ett onormalt vis är besatt av tanken att en dag på något sätt kunna och med full kontroll kunna njuta av att äta de produkterna han eller hon inte tål. Livskraften hos denna illusion är förvånande. Många håller fast vid den ända fram till dödens eller vansinnets port." - s.57, Stora boken

Detta är en av mina bästa stycken i Stora boken, som är den bok som beskriver de tolv stegen, vår beroendesjukdom (skriven för alkoholister men funkar även för oss matmissbrukare) och hur tillfrisknandet går till. För mig är ovan rader så sanna. Jag vill vara som alla andra och jag vill kunna leva utan att tänka på matplan, specialkost och regler. Men det går inte. Alla har vi något och ibland är jag glad att jag har detta eftersom lösningen är ett tolvstegsprogram, något som jag tror alla skulle behöva mer eller mindre.

"Vi lärde oss att vi helt och fullt innerst inne måste erkänna att vi är tvångsmässiga överätare. Detta är första steget mot tillfrisknande. Vanföreställningen om att vi är som andra människor eller snart kommer att bli måste krossas."

Detta måste jag påminna mig om varje dag. Varje gång jag handlar på Ica måste jag tänka på detta. Nej jag kan inte köpa godis fast jag vill och nej tack jag vill inte ha efterrätt och ja det är fortfarande bra för mig, jag står över. Men mest av allt måste jag påminna mig själv och vara ärlig.

Ibland har jag svårt att acceptera. jag som älskar Ben&Jerry's, att baka och att bjuda hem folk på fika - vem är jag utan allt det? Vad ska jag njuta av en lördagskväll, är det tillåtet med substitut eller är det bara att lura sig själv? Ena stunden känns allt så lätt och självklart medan andra stunder, när jag har svårt med acceptansen blir det svårt och jobbigt. För det är just vad det handlar om: kan jag acceptera min sjukdom kan jag tillfriskna.

7 kommentarer:

 1. Kloka rader! Att acceptera har jag också svårt för. "Alla andra får ju..." Men jag är inte som alla andra, måste påminna mig själv om detta.

  Vad jobbigt att sömnlösheten fortsätter men skönt att du har identifierat problemet bakom. Håller tummarna för en snabb lösning!

  SvaraRadera
 2. Väl skrivet! Var får tag på Stora boken? Det verkar vara en bra, läsvärd bok att ha :)

  SvaraRadera
 3. J: Egentligen är det en gåva att inte vara som andra men det är svårt att inse ibland. Det är så lätt att ta på sig offerkoftan och tycka synd om sig själv istället för att vara glad för att vi har ett problem som det finns en lösning på. Vi får jobba på det ;)

  Jag håller också tummarna!

  Em: Stora boken kan du köpa på ett öppet AA-möte (är f.ö bra att gå på) eller via www.oasverige.org.
  Mitt tips är dock att läsa den samtidigt som du jobbar i stegen med en sponsor, då ger det mest eftersom den handlar om stegarbetet vi måste göra för att tillfriskna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår, den ger nog bäst effekt när man är aktiv i programmet. Tack för svar :)

   Radera
 4. Hej tack för kloka ord:))) Det där med substitut, att byta ut fikat, efterrätten mm mot något annat funkar inte för mej...det är som att fortsätta överäta. Jag ger min kropp näring tre gånger per dag och känner en sån frihet att inte behöva äta hela tiden:)))Jag ser min mat som näring inget annat...social kan man vara utan att stoppa något i munnen. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig. Social handlar om gemenskap och att vara närvarande, inte vad man stoppar i munnen. Saknar dock att baka ibland, inte att äta det. Får se om det går att lösa eller om det inkräktar för mycket på sinnesron, då släpper jag det.

   Radera
 5. Minna att baka för mej är att utsätta mej för onödig risk, visst kan jag baka till kalas men det får inte bli för ofta. Bakar du så riskerar du att få sug som jag tänker....

  SvaraRadera