tisdag 20 december 2011

Ännu ett misslyckat bakförsök

Ni kanske inte tror det men förr var jag verkligen drottningen av bakverk. Mina muffins med frosting var inte av denna värld. Folk vallfärdade för min morotskaka och kladdkaka. Hemligt recept på hallongrottor och de smuligaste smulpajerna fick vänner och släkt att sukta ännu mer. Så en dag för ett år sedan tog det stopp. Inga mer bakverk i mitt hus. Åtminstånde här ska det vara sockerfritt bestämde jag.

Så för ett tag sedan beställde jag mandelmjöl och kokosnötsmjöl på nätet och nya möjligheter öppnade sig. Sötningen då? Nej det vågar jag mig inte på än. Och det är väl där problemet ligger. Efter två misslyckade satser pepparkaksmuffins och en lyckad ischoklad (som nog är lite för farligt för mig ändå med handen på hjärtat) så skulle jag idag prova chokladbollar och chokladfudge utan socker. Jag ska nämligen ha adventsfika här hemma med bästisarna imorgon kvälll.

Chokladbollarna hade någon underlig smak som jag inte kunde placera men det smakade inte bra. Detsamma med fudgen (som jag hade kakao i istället för choklad). Trodde att det var avsaknaden av socker så jag tog i lite lite honung som jag hittade bak i skafferiet och smakade men fortfarande detsamma så då kan vi utesluta det. Kan det vara min kakao som är gammal? När blir en sån dålig? Min är nog ett par år när jag tänker efter, minst ett och ett halvt i alla fall...

Haha jag det är svårt att tro att det är den gamla bakdrottningen som håller på så här men jag tycker att det är kul. När julen ligger bakom mig ska jag testa att göra biscotti och kanske nåt annat. I lung och ro. Egentligen är inte julen någon bra tid att testbaka eftersom det är fullt av frestelser i affärerna, stress på jobb och med klappar och för min del nu gottgörelser och flytt/lån-besyr. Det blir en rond två i den här matchen, det kan jag lova :)

5 kommentarer:

  1. Jag älskar också att baka och vill inte heller sluta med det bara för att jag inte kan äta socker och mjöl. I min blogg har jag just nu massa bakverk inför jul, men de kan vara för söta för dig. Däremot finns till höger i min blogg en kolumn med bloggar jag följer och många av dem har underbara recept med mer eller mindre sötning (inget socker, inget mjöl). Kanske finns nåt där du kan testa? Men ett varningens finger, det mesta är VÄLDIGT gott så gör bara lite av det... Jag äter inte ihjäl mig på det men jag känner sug. Tror det är kokosoljan som gör att man inte överäter det.... (??)

    SvaraRadera
  2. Om du vågar använda lite lite Suckrin el dyl så gör en saffranspanacotta med lite fruktsallad till. Annars frukt (äter du det förresten?)salald med gräddfilsdip - gräddfil, ingefära, citron! Och om allt skiter sig - satsa på ostar med frökex, nötter, kallskuret och... en rolig lek - då tänker ingen på maten! Ha en fin fika!

    SvaraRadera
  3. Hitta dessa på Ulrika Gabriels sida:
    ULRIKAS PEPPARKASDOFTANDE KOKOSBOLLAR:


    4 dl riven kokos
    2 dl torkade dadlar
    4 msk kokosolja
    1 tsk vaniljpulver
    vatten (ungefär en knapp dl)


    2 krm ingefära
    4 krm kanel
    2 krm kryddnejlika
    1 krm kardemumma.


    mörk choklad


    Blanda ihop alla ingredienserna utom vattnen i en bunke. Tillsätt ungefär hälften av vattnet och blanda ihop till en jämn massa med hjälp av en stavmixer (eller i matberedaren). Häll på mer vatten om konsistensen är för hård.
    När allt är väl blandat formar du lagom stora bollar av dem.


    Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och doppat bollarna i chokladen och lägg dem sedan att torka på ett bakplåtspapper.

    SvaraRadera
  4. Vilken kokosolja använder ni? är den helt flytande el ltie fast i rumstemp?

    SvaraRadera
  5. Gloria: Jag ska absolut titta in på din blogg och se om det är något där jag kan äta, tack för tipset!

    Magdalena: Jag äter inte frukt just nu. Tack för receptet. Tyvärr funkar inte dadlar för mig men kan alltid baka det och bjuda på :)
    Jag använder Reneé Voltairs kallpressade kokosolja. Den är fast upp till 25 grader då blir den flytande. Vilken använder du?

    SvaraRadera