måndag 5 december 2011

Just nu läser jag om ...

... medberoende. "Bli fri från ditt medberoende - sluta kontrollera andra, börja bry dig om dig själv" heter den. Under mitt överlämnande av mitt fjärde steg insåg jag att jag är väldigt medberoende. Speciellt till min familj. Jag lägger alla deras problem på mina axlar och vill lösa dem och göra dem lyckliga. Tar på mig deras känslor och går in i dem. Jag har inte sett detta förr utan bara upplevt det som att jag inte trivs att umgås med dem och att de får mig att känna mig otillräcklig.I och med att jag insåg detta för en månad sedan har jag kunnat jobba med det. Bara att se att det är på det här sättet har gjort mycket för vår relation och nu är det övning som gäller. Jag kan ge kärlek och finnas där för dem. Jag kan berätta om min väg till tillfrisknande och jag kan ställa upp när de behöver mig. Men jag kan inte göra fotarbetet åt dem och jag kan inte göra dem lyckliga - det kan bara de själva göra.

En liten börda som lyfts från mina axlar. Nya relationer växer fram. Jag kommer inte från någon missbruksfamilj men det finns ett dysfunktionellt känslomönster och det har påverkat oss alla.

1 kommentar:

  1. Hej! Jag hittade precis din blogg, och ja, det är som om jag själv skulle skrivit den. Jag har själv problem med hetsätning och sockerberoende, sedan många år tillbaka. Jag har hört talas om AO tidigare, men blev avskräckt när det handlade om Gud och så vidare, är så gott som ateist. Men kanske är det värt ett försök i alla fall? Det skulle vara roligt att höra lite mer om hur AO fungerar, telefonmöterna och dina personliga åsikter om programmet. Hur fick du din matplan? Och hur äter du kokosfettet? Stod i boken Sockerbomben att man skulle blanda ut det med varmt vatten, men det låter inte vidare gott och vad gör det för nytta? Tack för en bra blogg och lycka till i fortsättningen :)

    SvaraRadera